Joustavat opiskelumahdollisuudet "mätsäsivät" - Tutkinto loppuun Japanista käsin

Reilut kolme vuotta sitten aloitetut Tuukka Talasmon maisteriopinnot lähestyvät loppua. Jäljellä on enää gradun loppuun saattaminen ja yhden kurssin suorittaminen, sitten tutkinto olisi kasassa. Talasmo on opiskellut suunnitelmallisesti kohti tutkintoa työ- ja perhe-elämän ehdoin.

- Joustavuus opiskelussa on sopinut mulle täydellisesti, että tämä on ollut mulle aika täydellinen "mätsi" opiskelutyyliini suhteen. Työssä on ollut liukuva työaika, niin olen pystynyt keskellä päivää pitämään lyhyen ruokatauon ja opiskelemaan sitten pari tuntia, jonka jälkeen olen taas jatkanut töitä, kertoo omista opiskelutavoistaan Talasmo.

Talasmon opinnot ovat sujuneet suunnitelmien mukaan, sillä maisterin tutkinnon suorittamiseen on mennyt kolmisen vuotta varsinaisena opiskelijana. Varsinaisena opiskelijana hän aloitti Jyväskylän yliopistossa 2019 ja nyt keväällä 2022 hän saa tutkinnon valmiiksi. Ennen varsinaiseksi valintaa hän suoritti avoimessa yliopistossa niin sanottuja täydentäviä opintoja.

Jo hakuvaiheessa opiskelun ykköskriteeriksi nousi opintojen joustava suorittaminen. Pienen netissä surffailun jälkeen automaatiotekniikan insinööriksi aiemmin valmistunut Talasmo oli valintansa tehnyt opintopaikkansa suhteen.

- Kyllä minulla suurin syy hakeutua juuri Chydeniuksen maisteriopintoihin oli etäopinnot. Minulla oli työ ja perhe Helsingissä ja sain näin opiskella niiden ehdoilla, näkee tärkeimmiksi kriteereiksi opintopaikan valinnan suhteen Talasmo.

- Etäopiskelu onnistuu kyllä, jos on motivaatiota opiskella. Silloin se on vaikeata, jos joutuu pakotetusti opiskelemaan. Minulla on aina ollut halu oppia uutta, niin opiskelu on ollut kiinnostavaa, toteaa Talasmo, joka halusi laajentaa aiempaa osaamistaan juuri tietotekniikan alalle.

Etäopintojen tarjoamisen pitkä kokemus näkyi

Yliopistokeskuksen maisteriohjelman 15 vuoden kokemus etäopintojen järjestäjänä on myös näkynyt käytännössä hyvin Talasmon mielestä. Hyvää vertailukohtaa antaa Japanissa vaihto-opiskelijana talven aikana myös Chiban yliopistoon suoritetut opinnot.

- Nyt etäopetuksen toimivuuden huomaa hyvin, kun on voinut vertailla. Kun Chydeniuksessa on tehty sitä monta vuotta ja Chiban yliopistossa se on tullut vähän päin naamaa yhtäkkiä koronan vuoksi, niin voi sanoa, että kyllä Chydeniuksessa on hoidettu tosi hyvin nämä etäopiskelumahdollisuudet, antaa tunnustusta opiskelujärjestelyille Talasmo.

Koko opintojen ajan Talasmo on pystynyt tekemään testaus- ja kalibrointiasematöitä Helsingissä, aina syksyyn saakka, jolloin hän jäi opintovapaalle saattaakseen opinnot loppuun. Syksyn aikana hän muutti perheensä kanssa Japaniin ja on suorittanut myös siellä opintoja.

Opinnoista hyötyä työelämään

Talasmo on saanut opinnoilta, mitä lähti hakemaan. Aiempi tutkinto automaatiotekniikan puolelta on toiminut hyvänä pohjana sensoriverkkoasioihin.

- Opintojen loppupuolella tehtävä sensoriverkkoprojekti oli kiva, kun sain siinä yhdistää aiemmat ja nykyiset opit. Sensoriverkot on ollut muutoinkin kiinnostava aihealueena, ja IoT on mielenkiintoisin aihe. IoT:hen liittyen teen myös gradua nyt, sanoo Talasmo.

Ennen valmistumista ja uusien haasteiden odottamista on kuitenkin gradu kirjoitettava valmiiksi. Talasmolla askelmerkit ovat jo selvillä, eikä opinnoista saatavat opit jää syrjään.

- Haluan oppia koko ajan lisää ja siksi vaihdankin työpaikkaa. Nyt ihan pian aloitan team leaderina uudessa japanilaisessa softatestausfirmassa, jossa tehdään myös IoT-testausta.>

Kun tutkinto on taskussa, on taas hyvä keskittyä työelämän haasteisiin tosissaan. Ainakin vähäksi aikaa, sillä Talasmon puheista saa nopeasti semmoisen kuvan, että miehellä on vielä uusia, opittavia asioita jäljellä.